Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku uprzejmie informuje, że w ślad za nowelizacją ustawy o rzemiośle (art. 3, ust 3a – tekst jednolity Dz.U. 2015 poz. 1182) Zarząd Związku Rzemiosła Polskiego Uchwałą Nr 6 z dnia 21 marca 2016 r. ustalił standardy wymagań egzaminacyjnych na egzamin mistrzowski i egzamin czeladniczy
przeprowadzany przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych w zawodach: operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych, podkuwacz koni oraz kelner.
W związku z powyższym Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku od miesiąca czerwca 2016 r. będzie przeprowadzała egzaminy w zawodzie kelner (kod zawodu 513101) na poziomie czeladniczym (nr standardu 132/cz) i mistrzowskim (nr standardu 132/m).